Till min födelsedag bakade jag denna chokladkaka. Den är gjord utan ägg och mjölkprodukter och därmed är den vegan. En saftig kaka med en söt frosting. 

For my birthday, I baked this chocolate cake. It is made without egg and milk products and thus is vegan. A moist cake with a sweet frosting.


Vegan Chocolate Cake

Dry ingredients:
2 dl flour
2 dl white sugar
3/4 dl cocoa powder
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt

Wet ingredients:
2 dl almond milk 
0.5 dl vegetable oil 
0.5 tbsp apple cider vinegar
1 tsp vanilla extract

Frosting:
80 g vegan butter or margarine
1 dl powdered sugar
2 tbsp cocoa powder
0,5 tbsp almond milk or water
30 g dark chocolate, melted

Preheat your oven to 175 C and line a 16 cm round baking pan with parchment paper. 
In a bowl stir together all of the dry ingredients. In another bowl stir together all the wet ingredients. Pour the wet ingredients into the dry ingredients and mix until just combined. Pour the batter into the prepared pan. Bake for about 60 minutes or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Let the cake cool completely before frosting.

Frosting: Whisk together all of the frosting ingredients except for the milk and chocolate. If the frosting is dry add milk. Stir in the chocolate.

Divide the cake into two parts and spread half of the frosting on one of the part. Put on the other half and top with the remaining frosting. Decorate with berries.



Vegan Chokladkaka

Torra ingredienser:
2 dl mjöl
2 dl ströocker
3/4 dl kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Våta ingredienser:
2 dl mandelmjölk
0,5 dl vegetabilisk olja
0,5 msk äppelcidervinäger
1 tsk vanilj extrakt

Frosting:
80 g vegansmör eller margarin
1 dl florsocker
2 msk kakaopulver
0,5 msk mandelmjölk eller vatten
30 g mörk choklad, smält

Värm ugnen till 175 C och klä en 16 cm rund bakform med bakplåtspapper.
I en skål rör ihop alla de torra ingredienserna. I en annan skål blanda ihop de våta ingredienserna. Häll de våta ingredienserna i de torra ingredienserna och blanda tills allt är blandat. Häll smeten i bakformen. Baka kakan i ca 60 minuter eller tills en tandpetare som sitter i mitten kommer ut ren. Låt kakan svalna helt.

Frosting: Vispa ihop alla ingredienser förutom mjölken och chokladen. Om frostingen är torr, tillsätt mjölk. Blanda till sist ner den smälta chokladen.

Dela kakan i två delar och bred halva frostingen på ena delen. Sätt på den andra halvan och toppa med resterande frosting. Dekorera med bär.