När jag hörde om detta bovetebröd blev jag väldigt intresserad. Att man kan göra bröd på endast bovetekärnor och vatten låter helt otroligt. Nu har jag testat och det blev ett mycket gott bröd. Smakar som surdegsbröd och jag valde att skiva mitt bröd och frysa in. Då är det enkelt att ta fram när man vill ha och få färskt bröd. Brödet går bra att rosta. Jag blandade i mitt bröd både pumpafrön och solrosfrön, men det är inget måste. 

When I heard about this buckwheat bread I became very interested. Making bread on buckwheat groats and water sounds incredible. Now I have tried the bread and it's a very good bread. Tastes like sourdough bread and I chose to slice my bread and freeze it. Then it's easy to take slice when you want and have fresh bread on hand. The bread is also good eaten toasted. I added to my bread both pumpkin seeds and sunflower seeds, but it's not a must.


Fermented Buchwheat Bread, Gluten-Free & Vegan

5 dl buckwheat groats
water for soaking

2,5 dl water, for the batter
1 dl seeds
1 tsp salt

Soak the buckwheat in water in a large glass bowl for 6 hours or overnight.
Drain the groats and rinse them quickly. Put the groats in a blender with 2,5 dl water and process to create a smooth batter. 

Pour the batter back into the glass bowl, cover with a towel and let it sit in a warm place for 24 hours. After 24 hours you’ll see that the batter has risen and small bubbles have formed. If you don’t see that, let it ferment a bit longer. Then gently mix in seeds and salt. Do not over-mix as the batter will lose its fluffiness. Pour the batter into a loaf pan lined with parchment paper. Top with seeds if you want. Bake the bread at 200 C for about 50 minutes. Let the bread cool completely before slicing. The bread will keep fresh for 3-4 days or you can slice up the bread, put it into a freezer bag and store it in the freezer.



Bovetebröd, Glutenfri & Vegan

5 dl bovetegryn
vatten för blötläggning

2,5 dl vatten, för smeten
1 dl frön
1 tsk salt

Blötlägg bovetegrynen i vatten i en glasskål i 6 timmar eller över natten.
Sila grynen och skölj dem snabbt. Sätt bovetegrynen i en mixer med 2,5 dl vatten och bearbeta för att skapa en slät smet.

Häll smeten tillbaka i glasskålen, täck med en handduk och låt den stå på en varm plats i 24 timmar. Efter 24 timmar ser du att smeten har stigit och små bubblor har bildats. Om du inte ser det, låt den stå lite längre. Blanda sedan försiktigt i frön och salt. Överblanda inte eftersom smeten kommer att förlora sin fluffighet. Häll smeten i en brödform kantad med bakplåtspapper. Toppa med frön om du vill. Baka brödet i 200 C i ca 50 minuter. Låt brödet svalna helt innan det skärs i skivor. Brödet kommer att hålla färskt i 3-4 dagar. Brödet kan bra frysas, skär det i skivor och frys i fryspåsar.